Duża szczelność płyt warstwowych chłodniczych, a także niski współczynnik przenikania ciepła to największe zalety tego rodzaju materiałów dociepleniowych.
Zastosowanie płyt chłodniczych
Płyty chłodnicze wykorzystywane są najczęściej w przemyśle spożywczym-w chłodniach, w magazynach przechowywania żywności i wszędzie tam, gdzie ważne jest zachowanie niskiej temperatury w obiektach przemysłowych, czyli również w agrobudownictwie, ubojniach, masarniach i przechowalniach warzyw i owoców. Płyty warstwowe chłodnicze stosuje się w obiektach i pomieszczeniach, w których temperatura utrzymuje się na poziomie kilku stopni powyżej 0.
Budowa płyt warstwowych chłodniczych
Płyty chłodnicze produkowane są z wypełnieniem z rdzenia poliuretanowego o różnej grubości i masie. Wybór odpowiedniej płyty zależy od przeznaczenia danego obiektu przemysłowego. Współczynnik przenikania ciepła dla chłodniczych płyt warstwowych to U [W/m2K]: 0,22; 0,18; 0,14; 0,11.
Montaż płyt chłodniczych
Płyty montowane są do konstrukcji obiektu za pomocą łączników ze stali nierdzewnej. Charakteryzują się różnymi rodzajami powłok i dostosowane są do montażu na obiektach, które powinny mieć podwyższone wymagania higieniczno-sanitarne.
Wpływ niskiej temperatury na płyty warstwowe
Płyty chłodnicze montowane są wewnątrz obiektów, w ten sposób chroni się elementy konstrukcji przed wpływem niskiej temperatury. Jako doskonały izolator, płyty warstwowe chronią także konstrukcję przed odkształceniami, które spowodowane są działaniem niskich temperatur.